Vijf basisprocedures voor wijnproeven
Wat zijn de 5 basisprocedures voor wijnproeven?
Bij De Wijnboetiek maken we van wijnproeven een feestje voor je zintuigen. De vijf basiselementen? Die noemen we graag de Smaakroute van de Somm:- Kijk (See) – Begin met je ogen. De kleur vertelt je al iets over de leeftijd en het karakter van de wijn. Jong rood is paarsig, ouder rood neigt naar baksteen. Wit begint lichtgeel en wordt met de jaren goudkleurig.
- Zwenk (Swirl) – Even ronddraaien in je glas (zonder overmoedig te morsen 😉). Zo komt er zuurstof bij de wijn en komen de geuren vrij.
- Snuffel (Sniff) – Steek je neus in het glas en adem diep in. Ruik je rijp fruit, bloemen, kruiden of misschien iets aards? Dit is het moment waarop Italië tot leven komt.
- Sip (Sip) – Neem een slokje en laat de wijn even door je mond rollen. Welke smaken proef je, hoe voelt de wijn aan, en hoe lang blijft ‘ie hangen?
- Sloknapraat (Savour) – Dit is onze eigen ‘S’. Geniet na, bespreek wat je proeft en beleef het samen. Hier ontstaat de magie aan tafel.